Hieronder zijn de doelen en de in 2017 behaalde resultaten in de deelprojecten van het RIF-project Model Regionaal Co-makership weergegeven.
deelproject: ReComa 2.0
regio: Groningen
doel: ontwikkelen van middelen en voorzieningen om mensen gezond oud te laten worden en langer thuis te laten wonen
gerealiseerd in 2017:
Er zijn 3 leerbijeenkomsten geweest rond de samenwerking tussen ReCoMa-lab docenten, lectoraat kenniskringleden en de betrokken bedrijvenpartners. Aanleiding was dat:
- bedrijven vinden dat er soms te weinig vaart wordt gemaakt met het inzetten van studenten;
- ReCoMa-docenten het lastig vinden het onderwijs te moeten organiseren zonder dat zij rechtstreeks het contact met de bedrijven hebben wanneer de opdrachten worden geformuleerd;
- de rol van de kenniskringleden ingewikkeld blijkt: tot hoever ontwikkel je met het bedrijfsleven en wanneer gaat het naar het ReCoMa-lab.
Naar aanleiding hiervan is de werkwijze ter discussie gesteld.
Bij ‘De 4 Elementen’ is met een groep van 15 studenten van Alfa-college, Hanzehogeschool, Menso Alting College en Friese Poort aan opdrachten gewerkt. Het betreft studenten met afstand tot een reguliere stageplek. Ze leren en werken samen met de cliënten /bewoners van ‘De 4 Elementen’. Docenten van NHL Stenden Hogeschool en Alfa-college werken samen met werkbegeleiders in de begeleiding van deze studenten en in het realiseren van een duurzame samenwerking in de vorm van een leerwerkbedrijf voor bewoners en studenten.
Er is gewerkt aan de ontwikkeling van een minor in het HBO rond Wonen, Gezondheid en Vrije Tijd.
deelproject: Praktijk Instituut Techniek (PIT)
regio: Hoogeveen
doel: in een bedrijfsschool-setting in een multidisciplinaire omgeving leren studenten werken aan innovatievragen in co-makership
gerealiseerd in 2017:
De onderwijskundige invulling van het praktijkonderwijs in PIT is vormgegeven met als bronnen het kwalificatiedossier en de behoefte vanuit het bedrijfsleven. Hierdoor zijn de praktijkdagen een zinvolle invulling van de ontwikkeling van de studenten naar vakbekwame, beginnende beroepsbeoefenaars.
De verwezenlijking van een lerend netwerk van bedrijven die studenten in PIT de praktijkdagen laten uitvoeren, is beperkt gebleken. De bijeenkomsten worden door een selecte groep bezocht. De realiteit van het bedrijfsleven is, dat de de core-business vrijwel altijd prevaleert.
Een positieve ontwikkeling is de vorming van de ‘Vrienden van de Techniek’. Deze stichting i.o. bestaat uit 5 clusters vanuit de verschillende branches die een afvaardiging hebben in een overkoepelend bestuur. De doelstelling is om activiteiten m.b.t. leren en werken in de techniek op elkaar af te stemmen. Dit platform heeft ook tot doel om een structuurversterking op basis van kennisdeling en co-creatie te creëren.
deelproject: AC Duurzaam
regio: Hoogeveen
doelen: innovaties in het onderwijsprogramma rond de thema’s Duurzaamheid en Energie sneller doorvoeren en studenten beter voorbereiden op de praktijk
gerealiseerd in 2017:
In 2017 zijn de ingezette lijnen voor samenwerking tussen Alfa-college en de betrokken bedrijven verder uitgewerkt en vanaf het nieuwe schooljaar is begonnen met gezamenlijk optrekken binnen en buiten de school in multidisciplinaire teams. De eerste reacties zijn zowel van studenten, docenten en partners positief.
Lesprogramma’s zijn aangevuld en nieuwe concepten zijn uitgeprobeerd. Workshops , gastlessen op school en excursies naar bedrijven en bouwplaatsen zijn verzorgd in samenwerking met het bedrijfsleven. De lesprogramma’s en de verbinding naar het bedrijfsleven zijn vastgelegd en ook geëvalueerd.
deelproject: ICT Academie
regio: Hoogeveen
doel: gezamenlijk door ICT-bedrijven en onderwijs ontwikkelen van onderwijsinhoud en onderwijsplan voor ICT-opleidingen
gerealiseerd in 2017:
De bedrijven die in eerste instantie betrokken waren bij de opzet van de ICT- Academie hebben zich ten tijde van de start van het programma teruggetrokken. Hierdoor is er een vertraging ontstaan in het realiseren van een aantal doelen. In het schooljaar 2016-2017 zijn nieuwe bedrijven gevonden die graag wilden participeren in het concept. Met de bedrijven is kritisch gekeken naar het onderwijsprogramma en zijn aanbevelingen overgenomen en uitgevoerd. Een significant deel van het onderwijsprogramma wordt uitgevoerd in projecten. Deze projecten zijn over het algemeen opdrachten die door externe bedrijven en organisaties worden aangeleverd. De methodiek die hierbij wordt toegepast is SCRUM. Deze werkwijze wordt ook veel in IT-bedrijven toegepast. Hierdoor is de manier van werken zeer herkenbaar bij bedrijven en is de participatiedrempel lager gemaakt. Kortom: de structuur is ingeregeld. Gaandeweg het jaar 2017 heeft de fysieke omgeving van de ICT Academie vastere vorm gekregen, waarbij ook diverse opties voor externe huisvesting zijn onderzocht. Met de aangesloten partners is een businessplan besproken en goedgekeurd, waardoor de participatie met de partners is verstevigd. De verbinding met het onderwijs is door de wisseling van projectleider tijdelijk onderbroken geweest.
Bij de ontwikkeling van de ICT Academie is ook het beschrijven van leerlijnen voor de opleidingen in een parallel proces gerealiseerd. Deze leerlijnen zijn de basis voor de opleiding en hebben tot doel studenten meer zelfstandig door de opleiding te laten gaan. De projecten die ingebracht worden door externe opdrachtgevers, zijn een belangrijk onderdeel van de leerlijnen.
deelproject: Oplaadpunt Het Klooster
regio: Hoogeveen
doelen: creëren van een omgeving waar professionals uit diverse disciplines en onderwijs samen effectief en continu leren omgaan met de veranderende vraag van de regionale zorgeconomie
gerealiseerd in 2017:
Binnen dit deelproject heeft een nadere verkenning plaatsgevonden over hoe een lerend netwerk met alle aangesloten partners kan worden opgezet. Tot dat moment was de samenwerking meer gericht op individuele partners, of met enkele partners. Met S-BB (Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) zijn gesprekken geweest, met name over de erkenning van het leerbedrijf. Er is een eerste aanzet gegeven tot het ontwikkelen van een pilot waarbij HBO sport studies worden betrokken. Verder hebben er gesprekken plaatsgevonden over de inzet van keuzedelen als versterking van het leerwerkconcept. Om de 3 maanden heeft er een partnerbijeenkomst plaatsgevonden, waarbij regionale innovatievraagstukken zijn verkend en verder doorontwikkeld. Hoogeveen als gemeente met een lage sociaal-economische score, is hierbij een belangrijk item.
De deelprojecten Oplaadpunt Het Klooster en Geopark de Hondsrug/Hunebedcentrum trekken gezamenlijk op. Onderstaande acties gelden ook voor dat deelproject:
- alle opleidingen zijn op de dinsdagmiddag ingeroosterd voor het werken aan projecten;
- het traject ‘coaching docenten’ is in gang gezet;
- ter voorbereiding van het nieuwe schooljaar zijn innovatievraagstukken verkend bij de partners;
- vanaf september 2017 zijn er vanuit de RIF docentengroep twee junior-projectleiders aangesteld. Hierdoor vindt er een verduurzaming plaats van opgedane kennis vanuit de projectleiders en kunnen de projectleiders zich meer richten op innovatie, waarbij de lopende organisatie werd geborgd.
deelproject: Geopark de Hondsrug/Hunebedcentrum
regio: Hoogeveen
doelen: verspreiden van de waarde van de Drentse cultuur en natuur en van een gezonde leefstijl en vitaliteit onder (zorg)toeristen en de (oudere) bewoners van Drenthe
gerealiseerd in 2017:
in samenwerking met S-BB (Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) is leerwerkplaats Hunebedcentrum/Geopark de Hondsrug verder uitgewerkt. Verkend zijn erkenningen en wijze van samenwerking. In schooljaar 2017- 2018 wordt ook intensiever met de HBO-opleidingen Leisure & Tourism samengewerkt. Verder hebben er gesprekken plaatsgevonden over de inzet van keuzedelen als versterking van het leerwerkconcept.
Elke 3 maanden heeft er een partnerbijeenkomst plaatsgevonden, waarbij regionale innovatievraagstukken zijn verkend en verder doorontwikkeld waarbij belangrijke thema’s waren: oergezond/foodforest, wandelroute Huneweg en Hunepad en diverse arrangementen.
deelproject: Werkplaats Entree
regio’s: Hoogeveen en Hardenberg
doelen: bieden van een opleiding aan kwetsbare jongeren waardoor zij zich staande kunnen houden op de arbeidsmarkt en verhogen van het opleidingsniveau van de beroepsopleiding in Drenthe
gerealiseerd in 2017:
Van de beoogde Werkplaats Entree in Hoogeveen is in schooljaar 2016-2017 niets gerealiseerd. Er is geen netwerk opgebouwd en er is geen samenwerking van de grond gekomen met de in de RIF-aanvraag genoemde Hoogeveense (winkel-)bedrijven, met uitzondering van VEPA. Dit bedrijf heeft wel geïnvesteerd in een nieuwe, centraal gelegen lesruimte in de productiehal en is nadrukkelijk uit op het verduurzamen van de samenwerking. Het inrichten van het beoogde BPV-plein in Hoogeveen is niet gelukt. Daarom is besloten is om de RIF-middelen over te hevelen naar het project ‘Werkplaats Entree’ (Hardenberg).
In Hardenberg is gestart met een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de gemeenten Hardenberg en Ommen, de PRO-scholen in Hardenberg en Ommen, de Ambelt, S-BB, Samenwerkingsverband VO Noordoost-Overijssel, Larcom en het Alfa-college. In de bijeenkomst is de centrale vraag gesteld hoe de regio kan samenwerken om de doelgroep op de juiste plaats te krijgen. De eerste stappen zijn gezet, waarbij de volgende aandachtspunten van belang zijn:
- behoefte bepalen van bedrijven / sectoren;
- via VSV-projecten mogelijkheden tot samenwerking onderzoeken en evt. statushouders daarbij betrekken.
deelproject: Vitaal Doen
regio: Hardenberg
doelen: ondersteunen van het doel van Vitaal Vechtdal door het versterken van het innovatief vermogen van onderwijs en zorginstellingen en door het opleiden van mensen die mee kunnen bewegen met en inspelen op de veranderingen in het werkveld van de zorg
gerealiseerd in 2017:
In 2017 zijn een groot aantal activiteiten uitgevoerd, zoals:
- kennisdeling georganiseerd door Welthuus,bedrijf voor zorg en innovatietechniek;
- vormgegeven aan de Nationale Ouderendag op 6 oktober ’17 waarbij 50 wensen zijn vervuld;
- het wijkleercentrum DOEN! uigerold. Alle 1e jaars studenten Dienstverlening niveau 2 zijn ondergebracht in een externe ruimte, beschikbaar gesteld door aangesloten partners. Vanuit deze ruimte gaan studenten op pad om te ondersteunen bij niet-geïndiceerde zorg van veelal cliënten van de betrokken partners. Deze nieuwe manier van onderwijs wordt onderzoekmatig gevolgd;
- in samenwerking met LOI op 27 november het HBO–V traject in de regio gestart;
- in samenwerking met BTW, Vitaal Vechtdal en Projectenbureau DOEN! een congres over Positieve Gezondheid georganiseerd;
- gesprekken gevoerd met diverse partijen met als onderwerp participatie in dit RIF-project en het gezamenlijk uitvoeren van activiteiten gericht op Vitaal Vechtdal!;
- een samenwerking opgezet met het RIF-project Technologisch lab van Landstede, met als doel samen op te trekken in het ontwikkelen en examineren van het keuzedeel zorg en technologie voor de niveaus 2 tot en met 4;
- actief geparicipeerd in ‘All you can learn’, het RIF-project van een zeer groot aantal diverse partners dat tot doel heeft om HET open leerplatform voor onderwijs, werkveld en alle betrokkenen binnen Zorg en Welzijn in Oost Nederland te realiseren.