Scholing nieuwe docenten
Evenals in 2016 was er in 2017 een grote instroom van nieuwe docenten. De LONT-academie heeft wederom een forse inspanning geleverd om deze nieuwe docenten in te werken en op te leiden volgens het beleid ‘Een goed begin 2.2’.
Onder de nieuwe docenten zijn veel onbevoegde zij-instromers met uitstekende vakkennis en basiskennis op pedagogisch-didactisch gebied. Omdat het Alfa-college eist dat docenten op hbo-niveau functioneren, wordt van onbevoegde docenten geëist dat zij na indiensttreding met een 2e graads- of 1e graads-opleiding starten of een opleiding starten om hun pedagogisch-didactisch getuigschrift (PDG) te halen om het kwaliteitsniveau op pedagogisch en didactisch niveau op te schroeven. Deze eisen worden tijdens het sollicitatiegesprek besproken en bij indiensttreding schriftelijk vastgelegd.
Begeleiding nieuwe docenten en instructeurs
In het schooljaar 2016 – 2017 is ‘Een goed begin 2.2’ structureel beleid geworden binnen het Alfa-college. Doel van dit nieuwe beleid is om nieuwe medewerkers goed te begeleiden tijdens hun eerste fase op het Alfa-college. De nieuwe begeleidingsstructuur levert een bijdrage aan de professionele ontwikkeling van de nieuwe docenten en instructeurs, wat weer een positief effect heeft op de algehele kwaliteit van ons onderwijs
De gestelde doelen worden bereikt en nieuwe docenten zijn tevreden over de geboden ondersteuning. Het voorziet in een behoefte en er is veel enthousiasme over de opzet en de inhoud van het totaalpakket aan begeleiding. Het helpt bij het maken van ‘een zachtere landing’ in het mbo en draagt daarnaast bij aan de professionele ontwikkeling van de nieuwe docent.
In de tweede helft van 2017 zijn er circa 150 docenten en instructeurs op deze manier begeleid binnen het Alfa-college. Er zijn in totaal 8 docentbegeleiders actief en daarnaast vijf intervisoren. Ook is een aantal medewerkers actief geweest in het verzorgen van startbijeenkomsten op de verschillende locaties.
Om de kwaliteit van de begeleiding door de docentbegeleiders te borgen is besloten om het volgen van de opleiding ‘Schoolopleider/Lerarenopleider’ verplicht te stellen voor de docentbegeleiders. Eind juni 2017 hebben alle docentbegeleiders de genoemde opleiding afgerond.
Ingaande november 2017 fungeren de docentbegeleiders op de verschillende locaties als aanspreekpunt voor de tweedegraads lerarenopleidingen (NHL/Stenden en Windesheim) aangaande mogelijke stageplaatsen binnen de onderwijsteams. Hiermee versterkt het Alfa-college de banden met de lerarenopleidingen, vanuit het gedachtengoed ‘Samen opleiden’ en vanuit het ‘campus recruitment’-idee', waarbij docenten in opleiding al tijdens hun opleiding enthousiast worden gemaakt voor het lesgeven in het mbo.
Professionalisering niet onderwijzend personeel
In 2017 was de professionalisering van niet onderwijzend personeel gericht op individuele scholing, met name op het gebied van duurzame inzetbaarheid en persoonlijke ontwikkeling. Trainingen gericht op vitaliteit en het reduceren van stress werden goed bezocht. Het online trainingsaanbod van GoodHabitz sluit ook goed aan op individuele scholingsvragen van niet onderwijzend personeel. Daarnaast was bij deze groep een trend te zien van scholingsvragen gericht op teamontwikkeling. De LONT-academie speelde hierbij een adviserende en faciliterende rol.
Diverse scholingsaspecten
Met ingang van het Schooljaar 2017-2018 is gekozen voor een andere verdeelsleutel voor de Scholingsbudgetten. Het scholingsbudget is verdeeld in:
- Een deel LONT-academie (centraal)
- Een deel externe managementopleidingen (CvB)
- Een deel per regio/locatie/dienst (decentraal)
De LONT-academie maakt jaarlijks een professionaliseringsaanbod voor locatie-overstijgende scholing en beheert tevens de gelden voor bevoegdheidstrajecten.
De door de leidinggevenden aangeleverde decentrale scholingsplannen zijn door de LONT-academie verzameld. Uit deze plannen zijn trends gesignaleerd en gelijksoortige vragen gebundeld. Op basis daarvan is een professionaliseringsaanbod gemaakt en wordt zo efficiënt mogelijk scholing ingekocht. Geconstateerd werd dat er binnen het Alfa-college een grote behoefte aan scholing en ontwikkeling is, waardoor in eerste instantie het bedrag aan aangevraagde scholingen boven het beschikbare budget uitsteeg. Na afweging en herprioritering van alle aanvragen konden de scholingsaanvragen worden gehonoreerd.
Elk jaar worden docenten geattendeerd op de lerarenbeurs. Inmiddels is deze mogelijkheid goed bekend bij de docenten en leidinggevenden. Er zijn 23 medewerkers die in 2017 een lerarenbeurs hebben aangevraagd voor het behalen van de bevoegdheid. In 2017 zijn 16 docenten met een Master gestart. Inmiddels hebben een aantal Master-docenten een bijdrage geleverd aan ons professionaliseringsaanbod. Samen met BVMBO hebben we in 2017 een generatiecafé georganiseerd, waar de impact van digitalisering gekoppeld aan de verschillende generaties aan de orde is geweest.
Naast het open inschrijfaanbod, de individuele scholingsaanvragen, maatwerktrajecten en de begeleiding voor nieuwe docenten, heeft de LONT-academie in 2017 aandacht besteed aan innovatie, kennisdeling en strategische thema’s. Door onderzoek en verbindingen aan te gaan met o.a. BVMBO, stafdiensten, docenten en het Lectoraat ‘Duurzame Innovatie in de Regionale Kenniseconomie’ is geïnvesteerd in kennisdeling, eigenaarschap voor kwaliteitszorg en (team)ontwikkeling. De trainingen uit het aanbod van de LONT-academie staan steeds meer in het teken van kennisdeling i.p.v. kennisoverdracht.
Dit jaar zijn de digitale middelen en werkvormen gekoppeld aan pedagogische en didactische thema’s en hebben ze op deze manier een plek gekregen in de trainingen ‘Activerende didactiek’, ‘Differentiëren is te leren’, ‘Studieloopbaanbegeleiding’ en ‘Jij maakt het verschil’. De trend van 2016, waarin een afname van het aantal deelnemers voor het open aanbod te zien was heeft zich in 2017 verder doorgezet. Het open aanbod werd meer benut voor teamontwikkeling. In het schooljaar 2017-2018 heeft de LONT-academie zich tot doel gesteld het aanbod en de inhoud van de trainingen onder de loep te nemen en te bekijken hoe het aanbod voor alle medewerkers aantrekkelijker en meer zichtbaar gemaakt kan worden. Eind 2017 zijn we gestart met een online trainingsaanbod via GoodHabitz. Met dit online trainingsaanbod willen we alle medewerkers de gelegenheid geven om op hun eigen tijd en gelegenheid zich te ontwikkelen.
Professionalisering m.b.t. examinering
De scholing voor examenfunctionarissen voor 2017 was gericht op de nieuwe examenorganisatie. Het programma Examinering voert veranderingen/verbeteringen door in het examenproces. Dit gebeurt door collega’s op locatie. Naast het standaardaanbod van de train-de-trainer zijn nu op alle locaties leden van de verschillende sub-examencommissies geschoold. Ook zijn alle creboregisseurs bij elkaar gekomen voor een kennisdelingsbijeenkomst om kennis en verantwoordelijkheden met elkaar af te stemmen. Daarnaast hebben de interne trainers examinatoren opgeleid, zowel naaste collega’s als mensen in het werkveld. Professionalisering van examenfunctionarissen heeft hierdoor weer hernieuwde aandacht gekregen. Ook dit jaar zijn er weer examentrajecten voor taalassessoren aangeboden. De betrokkenheid van de leidinggevende is merkbaar.